Română English
 
 
SUPORT CLIENTI
TEL: +40.730.411.277
        +40.786.950.250
Produsele noastre
Produsele noastre
NEWSLETTER
ADAUGA ADRESA DE EMAIL

Certificatul energetic - Află câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre certificatele energetice

Home » Blog » Certificatul energetic - Află câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre certificatele energetice
 
Certificatul energetic - Află câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre certificatele energetice
2018-02-18

 

 

 

 

 

 

De curând ne-am diversificat gama de produse ​și servicii, iar printre cele mai recente servicii pe care le oferim se află certificare energetică. Pentru unii dintre noi, titlul poate spune tot ce este nevoie despre acesta, iar pentru ceilalți am pregătit următorul articol. Vom vedea ce înseamnă un certificat energetic, de ce trebuie să îl avem și cum ne ajută.

 

 

Semnificația certificatului energetic

 

Precum denotă și numele, acesta este efectiv un document mai tehnic care are ca și scop atestarea anumitor competențe, în cazul nostru, atestarea performanței energetice clădirii respective. Mai mult, pe certificat apare și o anumită clasă energetică în care s-ar încadra o clădire. Acest lucru fiind cea mai importantă parte deoarece, în funcție de clasele energetice, veți ști cu siguranță dacă clădirea, respectiv locuința are o capacitate ridicată sau redusă de a economisi.

 

Cu siguranță sunteți familiari cu clasele energetice, întru-cât acestea apar pe electrocasnice, în special pe frigidere am sesizat sau mașini de spălat. Deoarece vizual vă sunt mai familiare, ele sunt imprimate sub următoarea formă:

 

 

 

 

Precum observați, clasele energetice sunt de la A (fiind cel mai bine și cea mai de dorit clasă energetică) , la G (lucru pe care nu îl doriți datorită riscurilor pe care le presupune). Clasa A se bazează pe un consum mai puțin de 125 kWh/mp/an. Nu vă speriați încă deoarece aceasta ar fi energia optimă pentru asigurarea unor condiții ideale în ceea ce privește apa caldă necesară, iluminatul sau temperatura. În realitate, din păcate, foarte puține clădiri se încadrează în această clasă. Totodată, sesizăm o discrepanță în partea cealaltă,  la clasa energetică G, deoarece aceasta presupune un consum de peste 820 kWh/mp/an. Dacă ar fi să ne gândim la o statistică, în România, majoritatea clădirilor se încadrează în clasa energetică C sau D.

 

 

Pe ce criterii se determină clasele energetice?

 

În urma unei cercetări a clădirii sau locuinței respective, se încearcă a se aduna mai multe informații care să ajute la determinarea încadrării clădirii într-o clasă energetică. Pentru aceste lucruri, în principal se are în vedere următoarele:

 

  • Performanța sistemului de încălzire
  • Performanța sistemului de aerisire
  • Starea coloanelor de încălzire
  • Starea subsolului
  • Grosimea pereților
  • Tipul de zidărie
  • Tipul de acoperiș
  • Amplasarea clădirii
  • Izolația termică
  • Expunerea la soare și influența clădirilor învecinate

 

Adăugând, în funcție de tipul clădirii și alte lucruri pe care experții le consideră necesare la fața locului, acestea vor ajuta la efectuarea inspecției necesare determinării clasei energetice a clădirii. Este foarte important de avut în vedere faptul că în cazul în care, rezultă o încadrare în clasa E, F sau G, să fie luate măsuri urgente pentru remedierea acestora.


 

De ce avem nevoie de certificat energetic pentru imobiliare

 

Poate vă întrebați de ce ar fi necesar în cazul clădirilor deoarece în ceea ce privește electrocasnicele face perfect sens. Cu cât este mai bună clasa energetică pentru frigider, cu atâta economisiți mai puțin, iar în mod normal, cu toții ne dorim acest lucru. Această regulă este valabilă și în cadrul clădirilor.

 

 

În plus, un aspect important este faptul că este obligatoriu. Conform legilor date în acest sens  Legea nr. 372/2005 republicata, 159/2013, care modifica și completează Legea nr. 372/2005, ordonanța nr. 13/2016 a Guvernului României pentru modificarea și completarea și Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a clădirilor, plus alte direcții, sunt necesare în mod obligatoriu parcurgerea în mod legal a unor etape.

 

 

În special dacă doriți să vindeți sau să închiriați un imobil, este necesară deținerea certificatului energetic.Prin intermediul acestuia noul proprietar sau chiriaș cât va cheltui pentru lumină, apa caldă, căldură și alte utilități. În cazul în care totuși nu doriți să vindeți sau să închiriați, un certificat energetic, pe lângă faptul că arată clasa energetică și nota clădirii respective, mai oferă și informații adiționale care ajută la identificarea principalelor cauze datorită cărora aveți pierderi financiare. Știind cu exactitate unde se află problemele, cu ușurință se pot face reparații care pe termen lung vă ajută să economisiți

 

 

Fiind valabil 10 ani, documentul este realizat de către  un auditor autorizat care face un calcul termo-tehnic efectuat asupra imobilului dumneavoastră. Vă este necesar un dosar pentru întocmirea acestuia care va conține numeroase documente și informații printre care:

  • Copie după plan(cadastru) pentru apartament, casă sau clădire
  • Actul de proprietate al clădirii sau extrasul de carte funciara
  • Numeroase informații privind structura clădirii și instalațiilor​​

​​

Rezumând totul, certificatele energetice, pe lângă faptul că sunt obligatorii, acestea te ajută pe termen lung la menținerea unei case cât mai eficiente, care să consume cât mai puțin, iar tu în acest mod, vei reuși să economisești resurse financiare. Știm că investițiile inițiale în imobil pentru a avea totul cât mai optim din punct de vedere al consumului, sunt ridicare, dar alege să investești în viitor, inteligent și puțin pe termen lung.

NEWSLETTER
ADAUGA ADRESA DE EMAIL
Ultimele noutati
Cum se realizeaza și ce beneficii ne generează
Date firma
SERVI THERM SAT SRL

Bulevardul Cetatii,Nr. 25 B
Timisoara, Timis
TEL
+40.730.411.277
Email:
info@servitherm.ro
vanzari@servitherm.ro
Copyright © 2024 Servi Therm Sat, Timisoara. Toate drepturile rezervate